Bring back home: Milaan

18 jan 2023

Seeking inspiration at Milan Design week

Exotische landen, bruisende steden, onbekende oorden… Alles wat ik nodig heb voor een nieuwe dosis inspiratie. Deze keer op de wereldkaart? Milaan! Tijdens de Salone del Mobile of Designweek gaf ik mijn ogen de kost aan allerlei natuurstenen, interessante stoffen, XXL-planten en nog zoveel meer. Reis mee door mijn impressies!

STEENGOED

Wat tegels betreft, kiezen we maar al te vaak klassiekers als leisteen, graniet of terrazzo uit voor ons interieur. De Designweek vormde een toffe reminder dat je nog heel wat andere wegen kan inslaan. Zo zijn er naast natuurtinten ook andere stijlvolle alternatieven, die aan abstracte kunst doen denken. Vooral de wat extremere XXL-tegels met grafische en geometrische motieven in contrasterende kleuren sprongen in het oog op de beurs. Ze werden niet alleen gepresenteerd als vloerbekleding, maar ook als muurtegels en tafelbladen. Heel inspirerend!

RUW VS ZACHT

Onbewerkt hout, linnen stoffen, organische vormen en natuurtinten stuurden bezoekers van de Designweek even back to basics. Terwijl veel mensen in eerste instantie liever wegblijven van ruw en onafgewerkt, toonde de beurs net hoe mooi het kan zijn. De rauwe stijl past trouwens verrassend goed samen met zachte stoffen zoals velours of met blinkende metalen. Deze originele combinatie moedigt me aan om zelf ook te experimenteren met contrasterende, of eerder complementaire, stijlen.

HET VERRE OOSTEN IN HUIS

Last but not least, ook Oosterse invloeden zag ik vaak terugkomen: lage salons, contrasten van goud en zwart en keramiek met tekeningen van bloesem, Japanse bomen en vogels. Er werden zelfs ter plaatse vazen beschilderd! Exotische stuks hoeven niet uitgesproken aanwezig te zijn, met enkele eyecatchers geef je al een meerwaarde geeft aan jouw interieur.